Bir Medeniyet Göstergesi: Trafik Kültürü
Günümüzün önemli bir kısmı çoğumuz için trafikte geçmekte. Hepimizin bazen çileden çıkmasına neden olan trafik artık büyükşehirlerin korkulu rüyası haline geldi.
İnsan için en kıymetli olan şey zamandır. Zamanı tarif ederken derler ki dün dünde kaldı, gelecek gelir mi gelmez mi bilinmez, o halde zaman bulunduğun andır. İşte bu kadar önemli olan ve yaşanması gereken anlarımız trafikte zayi olup gitmekte.
Trafik stresini yaşayanların sinirli ve stresli olduklarını görmemek mümkün değil. Peki trafik niçin çoğumuz için büyük bir sorun.
Peki bu kadar büyük bir sorun haline gelen Trafik konusunda insanımızda bir trafik kültürü var mıdır? Bu kültüre sahip miyiz?
İsveç’te derler ki; “Eğer bir yerde çok fazla kasis varsa orada trafik kültürü düşüktür.”
Bunun sebebini de şöyle açıkladılar;
“Tabelayı okumak yetmiyorsa, okuduğunu anlamıyorsa, fiziksel engel ile durdurmak zorunda kalıyorsun demektir.”
Bu orijinal ve ilginç tespit o ülkenin gelişmişlik seviyesi özetidir bence.
Trafikte kültürümüze sahip olup olmadığımızı anlamak için çevrenize bakın. Birbirine yol vermeyenler, küfür edenler, öne geçmeye çalışanlar, kaldırıma, bisiklet yollarına araçlarını park edenler. Yollarda saygısızca basılan kornalar, yağmurda bilerek birilerini ıslatmaya çalışanlar. Say say bitmez.
Ne kadar kültürsüz ve saygısız bir toplum olmuşuz da farkında değiliz ta ki bunlar bize yapılıncaya kadar.
Kamu spotlarında defalarca gördük ve görüyoruz. Trafik saygıdır, Kurallara uyalım diye. Var mı kurallara uyanımız. Neredeyse yok diyesim geliyor. Radarı haber alınca hızını azaltan, radarı geçer geçmez gazı kökleyen bizler değimliyiz. Mobesa kameraları varken kırmızı ışıkta duran, yoksa saygısızca geçen yine biz değil miyiz?
Ceza korkusuyla insanlara trafik kültürünü veremezsiniz. Verebilseydik her sene artan cezalara karşın trafik kazalarında azalma yaşanması gerekmez miydi? Sonuç ne? Ne kadar her sene bütçeye gelir sağlamak için ceza miktarını arttırırsan arttır trafik kazaları hız kesmiyor.
Bu gidişle de kesmeyecek. Ta ki küçük yaşlardan itibaren trafik kültürü kazanıncaya kadar.
KAYNAK: GÜLLÜ HUKUK OFİSİ – https://avibrahimgullu.com/bir-medeniyet-gostergesi-trafik-kulturu/