Efsane İndirimler Tarih Oluyor!

EFSANE İNDİRİMLER TARİH OLUYOR

Her yıl Kasım ayında Büyük İndirim, Efsane Kasım, Efsane İndirim, Efsane Cuma, Şahane Cuma gibi sloganlarla birçok firmanın uyguladığı indirimlerle piyasada hareketlilik yaşanmakta. Perakende ve e-ticaret pazarında bu ayda indirim kampanyalarının da etkisiyle alışveriş rekorları kırılmakta.

Vitrinlerde indirim afişleri ve yazıları tüketiciyi indirimli alışverişe teşvik ediyor. Ancak tüketici örgütleri yaşanan bu hareketliliğe karşı “çoğu yalancı indirim” olduğunu ileri sürerek tüketiciyi uyarıyor.

Efsane İndirimler Tarih Oluyor!

Tüketicilerin şikayetçi olduğu en büyük husus indirim günlerinde fiyatların yükseltilip yüksek fiyattan indirim uygulanması. Yani yalancı indirim yapılması.

Ticaret Bakanlığı tarafından Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’nin 18 Şubat 2022 gün ve 31754 no‘lu sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdiğini göz önüne alındığında artık Efsane İndirim adı altında yapılan yalancı indirimlerin tarih olacaktır.

Tüketicimiz artık daha bilinçli. Tüketici Şikayetlerini değerlendiren Ticaret Bakanlığı, tüketicilerin mağdur olmaması için kılavuz hazırlayarak, indirim kapsamı dışında kalacak kampanyaları belirledi.

Buna göre bir indirimin gerçek bir indirim olup olmadığının kriterleri şöyle.

En önemli kriter; İndirimli satışa konu edilen mal veya hizmetin indirimin uygulandığı tarihten önceki 30 gün içinde uygulanan en düşük fiyat esas alınacak olması. Firmalar, İndirim sürecinde her bir ürünün “30 gün içinde uygulanan en düşük fiyatı” veya “bir önceki fiyatı” da tüketicilerle paylaşmak zorundalar.

İndirim mağazadaki veya bir kategorideki ürünler için geçerli olmadıkça “tümü” veya “her şey” gibi ifadeler kullanılmayacak.

“3 al 2 öde”, “1 alana 1 bedava” veya “2. ürüne yüzde 20 indirim” gibi şartlı satışlar, indirim kartları ve kuponlar gibi uygulamalar da indirimli satış olarak yapılamayacak.

Özellikle çocukları hedef alan kampanyalarda o malın fiyatının düşük olduğu algısı oluşturacak şekilde, “yalnızca” veya “sadece” gibi ifadeler kullanılmayacak.

30 GÜN İÇİNDEKİ EN DÜŞÜK FİYAT BAZ ALMALI

Tüketici Konfederasyonu (Tükonfed) ve Tüketici Başvuru Merkezi olarak firmaları uyarıyoruz. ‘Efsane İndirimler, Şahane Kasım’ gibi isimlerle tüketicilerin indirimli ürün alma konusundaki zafiyet istismar edilmemeli. İndirim yapıldığı ilan edilen ürün ya da hizmetin fiyatı geriye dönük 30 gün boyunca uygulanmış en düşük fiyat ne ise indirimden önceki fiyata o meblağın yazılması; indirim yapılıyorsa bu meblağ üzerinden indirim yapılması gerekir.

İnternetten alışveriş yapanlar mağdur olmamak için firmanın, ticari unvan, açık adres, sabit telefon ve mersis numarasına mutlaka bakılmalı.

İndirimlerin büyük bir bölümü yalancı indirim. Önce bindirim sonra indirim şeklindeki yanıltıcı ilan ve reklamlar yapan firmalara karşı tüketicilerimiz hakkını aramalı ve şikayet etmeli.

Tüketici kanunun 54’üncü maddesinde indirimli satışlar düzenlenmiş ve yalancı indirim yasaklanmış. Dolayısı ile bu maddeye aykırılıktan aynı kanunun 77’nci maddesine göre ceza kesilebilecek. Ticaret Bakanlığı bu cezayı 10 katına kadar arttırma yetkisi bulunmakta. Bu nedenle tüketicimiz şikayet etmekten çekinmemeli ki yalancı indirim yapan ve tüketiciyi kandıran firmalar yaptıklarının karşılığını görsünler.

En çok indirim yalanı internet ortamında gerçekleşmekte. Üstelik gelen ürün sahte ürün de çıkabiliyor. İnternetten alışveriş yapan tüketicimiz firmanın fiyat etiketinin bulunduğu sayfanın kopyasını alsın. Hakkındaki şikayetleri arama motorlarında araştırsın. Ayrıca o firmanın adresi, sabit telefonu, açık adresi ve mersis numarası mutlaka araştırmalı. Çünkü bir olumsuzlukla karşılaşıldığında muhatabını bulabilmesi için bu bilgilerin olması lazım. Zaten kanun bunların yazılmasını zorunlu kılıyor. Bunlar yazılı değilse riske giriyorsunuz demektir. Oradan alışveriş yapmayın.

İnternet üzerinden alışveriş yapılmasına karar verilmesi durumunda alışveriş yapılacak sitenin SSL sertifikası, 3D security veya sanal kartla ödeme gibi detaylara sahip olup olmadığı ve varsa bu tür ödeme yöntemlerinin tercih edilmesi hususlarına dikkat edilmesi ödeme güvenliği açısından önemlidir.

İndirimlerin pazarlama taktiği olduğu ve tüketim çılgınlığına sevk ettiğini de tüketicimiz unutmaması gerekir.

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*