Tüketici Bülteni – 26

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) ve bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketicileri ilgilendiren konularda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

DÜNYA HUKUK GÜNÜ KUTLU OLSUN

TÜKONFED Hukuk Komisyonu Başkanı Emekli Hakim İzzet DOĞAN 10 Temmuz Dünya Hukuk Günü dolayısıyla bir yazı kaleme alarak hukuk devleti, hukukun üstünlüğü, evrensel insan haklarının anlam ve önemine değinerek herkes için adalet ve adil yargılama temennisinde bulunmuştur. Konfederasyon olarak başta tüm hukukçularımızın ve hukukun üstünlüğüne inanan herkesin dünya hukuk gününü kutlarız.

İKİNCİ EL ARAÇ SATIŞLARI MERCEK ALTINDA

Sıfır fiyatını geçen ikinci el araçların satışına Ticaret Bakanlığı’ndan müdahale gecikmedi. İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticareti hakkındaki yönetmelikte değişiklik yapıldı. Düzenleme ile, ikinci el araçların ilan yoluyla sıfır fiyatından fazla pazarlanması 1 Ocak 2024’e kadar yasaklandı.

Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, satış siteleri, karara aykırı davranan ilan sahiplerini ilan yayımlanmadan önce uyarmakla yükümlü olacak.

Düzenlemenin arkasından dolaşmak için ilan fiyatlarından sıfır atan satıcılar hakkında da TRT Haber’e açıklamalarda bulunan Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın AĞAOĞLU İlan verirken yanlış yazmak mazeret sayılmaz, yazdığı fiyata satmak zorunda kalabilir dedi.

MARKETLERE %25 ZAM SINIRI GELİR Mİ?

Asgari ücret zammından sonra kimi marketler etiketleri yükseltmeye başladı. Özellikle temel gıda ürünlerindeki artış dikkat çekiyor. Peki kiralarda uygulanan yüzde 25’lik zam sınırı marketler için de uygulanabilir mi? Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu CNN TÜRK’e çeşitli açıklamalarda bulunup şunları ifade etti:

“Temel ihtiyaç ürünlerinin pakette olanları; deterjanlar, şampuanlar, el sabunları, diş macunları, bakliyat, sıvı yağlar, bunlar tavsiye edilen satış fiyatıyla fabrikadan gönderilirse, kim vurgun yapıyor kim ucuza aldığını pahalıya satıyor tüketici bunun farkına varabilecek, kamu otoriteleri de denetlemelerde bunu görerek gereken yaptırımları uygulayabilecek. Temel gıda ürünlerinin üzerine tavsiye edilen satış bedelinin yazılması zorunluluğu getirilebilir.”

 KİRACILAR ZORUNLU MASRAFLARI TALEP EDEBİLİR Mİ?

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Fevzi DOĞAN Kanal D’ye yaptığı açıklamalarda “Kiracılar, ev sahiplerinden yaptıkları zorunlu masrafların karşılığını alabilirler. Bir şart var ki; evde kiracı olarak oturduğunuz müddetçe bunu ev sahibinizden talep edemezsiniz” ifadesinde bulundu. Yani evin olağan kullanımı için şart olan zorunlu masraflar kiracıların üzerine bırakılamayacak, ev sahibi bu masrafları karşılamakla yükümlüdür.

ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDAN ÖTÜRÜ APARTMAN SİTE AİDATLARINA ZAM YAPILABİLİR Mİ?

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu, asgari ücret artışlarından dolayı fahiş aidat artışları hakkında Ülke TV’ye açıklamalarda bulundu. Ağaoğlu yaptığı açıklamalarda “Hiç kimse kendi düşüncesine göre aidat belirleyemez. Bu yetki kat malikleri kurulundadır. Kat malikleri kurulunca alınmış karar yoksa aidatlar hukuki dayanaktan yoksundur. Önceden alınmış bir karar yoksa belirlenen aidatın üzerinde aidat talep edildiğinde site sakinleri eski aidatlarını ödesinler, fark için de yönetime yazılı olarak başvurarak bu konuda alınmış bir karar olup olmadığını sorup buna göre hareket etsinler.” dedi. Yine Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığının bir düzenleme hazırlığında olduğunu, düzenleme hukuksuz uygulamalarının önüne geçileceğini, yöneticiler için süre sınırı getirileceğini, yönetici olabilmenin sınav ve sertifika şartına bağlanmasının gündemde olduğunu söyledi.

AVRUPA İNSAN HAKLARI MAHKEMESİNİN İDDET MÜDDETİ KARARI HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Başkanı Emekli Hakim İzzet DOĞAN kaleme aldığı bir yazı ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin 27094/20 27 Haziran 2023 tarihli Nurcan Bayraktar-Türkiye (27094/20) kararını değerlendirmiştir.

KABOTAJ BAYRAMI KUTLAMA MESAJI

TÜKONFED olarak tüm ulusumuzun 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramını kutlarız. Kabotaj Bayramının anlam ve önemine ithafen Özkan EKEKON tarafından kaleme alınan yazı internet sitemizde yer almaktadır.

ÖZEL OKULLARDAKİ FAHİŞ ZAMLAR

TÜKONFED Başkanı Aydın AĞAOĞLU özel okullardaki fahiş zamlara karşı velilerin haklarına yönelik ATV’ye açıklamalarda bulundu. Özel okulların eğitim ücreti artışlarına getirilen artış tavanını aşabilmek için yemek ve diğer gider kalemlerine yapılan zamlar hakkında konuştu. Ağaoğlu yaptığı açıklamada “Özel okul velileri tüketici konumundadır. İstemedikleri halde kendilerine dayatılan ücretleri hukuken 10 yıl boyunca geri alabilirler. Okula bir e-posta göndersinler ve benim çocuğum yemek hizmetinden istifade etmeyecek desinler.” dedi. Ağaoğlu bu açıklamasıyla yemek hizmetinin zorunlu tutulamayacağına ve bu şekilde eğitim ücreti artış tavanının delinemeyeceğine vurgu yaptı.

KİRACIYA TAHLİYE YOLU

Tüketici Konfederasyonu Hukuk Komisyonu Üyesi Av. Buse DURAN olası mağduriyetlerin önüne geçebilmek için kiracıları uyardı. Akdeniz’de Yeni Yüzyıl Gazetesine açıklamalarda bulunan Av. Duran Taşınmaz sahibi; ödediği aidatı rücu için kiracıya ihtar çekip, konutlar ve çatılı iş yerlerine 30 günlük yasal süre vererek ödemesini talep edebilir. Verilen sürede ödemez ise kiracı temerrüde düşmüş olacağından taşınmaz sahibi, kira akdinin feshi ile tahliye davası açabilir.” dedi.

 TÜKONFED, SAYD, ANTŞOYAD VE TBM EL ELE

Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili ve Tüketici Başvuru Merkezi Başkanı Av. İbrahim GÜLLÜ, Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Mehmet GEM ile Turizm Şoförleri Derneği (ANTŞOYAD) Başkanı Ali Rıza YENİÇIKTI bir araya geldi. Turizm’de seyahat acentelerinin, turizm şoförlerinin ve tüketicilerinin sorunlarının ele alındığı toplantıda iş birliği ve koordinasyon içerisinde olunması kararı çıktı.Başkanlar hatıra fotoğrafı çekildi ve Av. İbrahim Güllü, Mehmet GEM’e yazarı olduğu HADSİZ isimli kitabını imzalayarak takdim etti. 

KİRA SÖZLEŞMESİNE TARAF OLMAYAN EŞİN İHTAR İLE KİRACI SIFATI KAZANMASI

Kira sözleşmesine taraf olmayan eşin ihtar ile kiracı sıfatı kazanması, bu bildirim ile oluşan yeni hukuki durum, sonradan kiracı konumuna geçen eşin borçları konusunda Güllü Hukuk Ofisinden Halil GÜVEN tarafından kaleme alınan ve yargısal uygulamadan da örnekler veren yazı Konfederasyonumuzun internet sitesinde yayımlanmıştır. 

OTOMOBİLDE SIFIR ARAÇ BAYİLERİNİN ‘İKİNCİ EL’ OYUNU

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut ŞAHİN, otomotiv sektörüne değinerek sıfır araçların fiyatlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu.2-3 senedir piyasada “Sıfır araba yok, sıfır araba sıkıntısı var.” algısının oluşturulduğunu söyleyen Mahmut Şahin “Bu gerçek değil. Sıfır arabayı Türkiye’deki otomobil üreticileri de harıl harıl üretiyorlar, yurtdışından da gemiler dolusu sıfır araba geliyor. Buna rağmen yok algısı oluşturuldu. Fiyatları artırmak, pazarı tatlandırmak için bu bilerek yapıldı.” dedi.

SAYD BAŞKANI UYARDI: TURİST KAYBEDİYORUZ!

Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet GEM, turizm sektörünün sorunlarına ilişkin Antalya Sektörel haber sitesine önemli değerlendirmelerde bulundu.Turizmde seyahat açısından ve yapısal anlamda kanunsal sorunların olduğunu kaydeden Gem, “Gelir bırakacak turisti turizmdeki sorunlarımızı çözemediğimizden dolayı kaybediyoruz.” dedi.

AİLENİN KORUNMASI AMAÇLI DÜZENLEMELERİN KİRA SÖZLEŞMESİNE ETKİSİ

Güllü Hukuk Ofisinden Halil GÜVEN’in Türk Medeni Kanunu madde 194 ve Türk Borçlar Kanunu madde 349 çerçevesinde ailenin korunmasını amaçlayan düzenlemeler hakkındaki yazısı Konfederasyonumuzun internet sitesinde yayımlanmıştır.

İNTERNET ALIŞVERİŞİNDE BAZI PERAKENDE ZİNCİRLERİ CAYMA HAKKINDA YENİ YÖNTEME GEÇİYOR

Hürriyet bigpara’dan Gamze ŞENER’in haberine göre perakende sektöründe BORIS (buy online, return in store-çevrimiçi satın al, mağazada iade et) yükseliş dönemine geçti. Küresel anlamda artan maliyetler ve iade ücretlerinin kâr marjına olumsuz etkileri nedeniyle markalar için her geçen gün daha büyük bir avantaja dönüşen bu sistem, sadece ABD’de geçtiğimiz bir yılda yaklaşık yüzde 48 oranında artış gösterdi. Müşterilere çevrimiçi aldıkları ürünleri paketleme ve kargo derdi olmadan iade etme şansı sunan sistemin markalar için en büyük avantajı ise gelirlerin korunması, mağaza trafiğinin ve müşteri sadakatinin artırılması olarak gösteriliyor.Zincir Mağazalar Derneği (ZMD) Yönetim Kurulu Başkanı Serhan Tınastepe, Türkiye’de de sistemin dünyayla paralel şekilde ilerlediğini belirterek, “Perakende sektöründe dünya ortalamasının üzerinde teknoloji kullanımı söz konusu ve pandemi de bunu çok tetikledi. Hızlanan dijitalleşme sürecinde Batı Avrupa, Amerika seviyesinde olmasak da onlara yakın ilerliyoruz. Tüketici artık bütünleşik bir satın alma deneyimi yaşamak istiyor. Online alıp, mağazadan iade etmek istiyor ya da mağazadan teslim almak istiyor. Mağazadan beğenip, online sipariş verip, evine ya da iş yerine teslimat istiyor” değerlendirmesini yaptı. 

TÜKONFED’İN KONUT VE KİRA SORUNUNA ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Tüketici Konfederasyonu olarak her geçen gün artan konut ve kira sorunlarına yönelik çeşitli çözüm önerilerimiz internet sitemizde yayımlandı. Sonuç kısmında; uygun ve sürdürülebilir konut politikaları, kamu desteği, kira kontrolü, vergi teşvikleri, kentsel yenileme projeleri, iş birliği ve ortak girişimler, toplu konut ve kira kooperatifleri gibi çeşitli yaklaşımlar yüksek ev kiralarının dengelemeye ve daha adil bir konut piyasası oluşturmaya yardımcı olabilir, denildi.

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Recep Alper YILMAZLAR

0 Paylaşımlar