Tüketici Bülteni – 5

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

 TÜRKİYE PERAKENDECİLER FEDERASYONU: GIDA, DAYANIKLI TÜKETİM GRUBU VE TEMİZLİK ÜRÜNLERİNDE ZAM YAPMAMA KARARI ALDIK

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin “fiyat sabitleme ve indirim” çağrısının ardından, Türkiye Perakendeciler Federasyonu, indirimlerin dışında, özellikle gıdada, dayanıklı tüketim grubu ürünlerinde zam yapmama kararı aldıklarını duyurdu.

 HASTANE OTOPARKLARINDAN HAKSIZ ÜCRET ALINMASI

Sağlık Bakanlığının kendisine bağlı hastanelerin otoparklarından ücret alınmasına kati suretle karşı olduğunu belirtelim.

Özel hastanelerin, Özel Hastaneler Yönetmeliğinin madde 8/1-d hükmüne göre belli bir sayıda araç için uhdesinde otopark bulundurmak zorunda olduğunun mevzuatla hüküm altına alındığını belirtelim.

Hastanelerin, otopark hizmetlerini üçüncü gerçek ya da tüzel kişilere tevdi ettiklerini görmekteyiz. Eğer ki vatandaşlarımız bu şekilde işletilen hastane otoparklarına ücret ödemek durumunda kalırlarsa otoparka ödedikleri ücretlerin fişi ile birlikte sağlık hizmetlerinden faydalandıklarını gösteren belgeler ile Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat ederek haklarını arayabilirler. Özel hastanelerin otopark hizmetini üçüncü kişilere tevdi etmeden kendilerinin yürüttüğü ihtimalde de yine Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat edilebilir.

EYT’DE BU OYUNA DİKKAT! 500 TL İLE 5 BİN TL ARASINDA PARA İSTİYORLAR

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu da konu ile ilgili yaptığı açıklamasında önemli uyarılarda bulundu. Ağaoğlu açıklamasında ‘Vatandaşlar dolandırıcılara karşı dikkatli olup tuzağa düşmesinler. SGK konusunda uzmanım diyen herkes bu işin uzmanı değil. Zaten SGK, ALO 170 hattını aradığınızda istediğiniz bütün bilgiler size veriliyor. Bunun dışında SGK’nın birimlerine bizzat giderek başvurmak suretiyle de gerekli desteği alabilirsiniz’ ifadelerini kullandı.

 ÜRÜNÜ İADE ETTİM, PARASINI ALDIM, YENİSİNİ ALAMIYORUM

Teknolojik bir ürün aldınız ama bozuk çıktı. Paranız iade edildi ancak bu kez de iadede geçen süreden dolayı ürün zamlandı ve aynı ürünü eski fiyata alamıyorsunuz. Peki bu durumda ne yapmalı?

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu: “Cihaz bozuk çıktığında arada tamir süresi de olduğundan satıcı aynı fiyata o ürünü vermek istemiyor ve ‘elimizde yok’ yalanını uydurabiliyor. Tüketici zarara uğruyor. Bu mağduriyetinin giderilmesi için 66 bin TL’ye kadar olan uyuşmazlıklarda Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulabilir. Tüketicinin değişim isteme hakkına sahip olup ürün piyasada yoksa muadilinin bedelinin tüketiciye ödenmesi gerekir. Sıfırının rayiç bedeli için İcra Müdürlüğü’ne gidilebilir”

 KİRACI ZORDA VE TEDİRGİN

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin, yüzde 25’lik kira zammı sınırlamasıyla ilgili yaptığı açıklama kiracıları tedirgin etti.

Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu; Nebati’nin ev sahiplerinin kiracılarla karşılıklı müzakere ederek kira fiyatlarını belirleyeceği sözlerine itiraz etti. Ağaoğlu, konunun Borçlar Kanunu’nda düzenlendiğini ve azami zammın Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE)’nin 12 aylık ortalama artışı kadar yapılabilecektir. Bu noktada kiracıların fazla tedirgin olmaması gerekir. Yüzde 25’lik sınırın süresinin uzatılıp uzatılmayacağına karar vermek için henüz erken ancak enflasyon düşme eğiliminde.

Ev sahipleri ile kiracı arasındaki azami kira artışı, Borçlar Kanunu’nda düzenlenmiş olup, azami Tüketici Fiyat Endeksi’nin 12 aylık ortalama artışı kadar yapılabilir. Yani 2 Temmuz 2023’ten sonra kontrat süresi yenilenmek durumunda olan kiracılarla, ev sahiplerinin bakacakları husus, sözleşmede daha aşağı bir bedel yok ise 12 aylık Tüketici Fiyat Endeksi ortalamasıdır. 12 aylık TÜFE ortalaması yüzde 50 çıkmış ancak kontratta yüzde 25 artış yapılacağı gibi TÜFE’nin altında bir oran var ise de o uygulanır. Ancak Kontratta TÜFE’nin belirlendiği orandan daha yüksek bir oran yazılı ise yani yüzde 40 çıkan TÜFE’ye rağmen kontratta yüzde 60 yazılacak denilmişse, o madde hükümsüzdür. Kira ücreti azami Tüketici Fiyat Endeksi oranında artırılabilir.”

Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*