Tüketici Bülteni – 51

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

BANKA HESABI OLANLAR DİKKAT! E-DEVLET’TEN KONTROL EDİN, PARANIZI HEMEN ALABİLİRSİNİZ

Kredi çeken ya da bir bankadan kredi kartı alanlar için mevduat hesabı açılıyor. Çalışma hayatında olan birçok kişinin iş değişikliği ile birlikte maaş bankası da değişiyor. Banka değişikliği yapılırken çoğu zaman var olan hesaplar kapatılmıyor. Kapatılmayan banka hesapları, hesapta ne kadar para bulunup bulunmadığından bağımsız olarak zaman aşımına uğruyor.

Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez “Emanetler; değişik nedenlerle, Bankalara muhafaza için verilmiş, Türk Lirası , yabancı para ve kıymetli madenler (altın, gümüş v.b). Herhangi bir şirket veya kooperatif kuruluşu için bloke edilmiş ama kuruluşu gerçekleşmeyen paralar. Mahkemeler tarafından ilgili kişi için bloke edilen paralar. (Bu paralarda, yargılamanın kesin sonucu belirleyici olacaktır, dava devam ediyorsa zaman aşımı söz konusu değildir.”

BEKARA EV VERMEM DEVRİ SONA ERİYOR

@tukonfed Başkan Vekili ve @TuketiciBasvuru Merkezi Başkanı @avibrahimgullu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu‘nun kararını @beyaztv ‘ye değerlendirdi.

EĞİTİM SETİ DOLANDIRICILARI ŞİMDİ DE TEHDİT EDİYORLAR

Üniversite kampüsüne stant kurarak İngilizce eğitim satan vurguncular öğrencilere satış başına prim aldıklarını ve yarın arayıp hemen iptal ettirebileceklerini söylediler.

Ertesi günlerde İngilizce eğitimi iptal ettirmek için arayan öğrencilerin telefonlarına cevap verilmedi. Yıllar sonra online İngilizce satan vurguncular öğrencileri arayarak eksik ödeme yaptıklarını ve ödeme yapmadıkları taktirde icraya verilecekleri konusunda tehdit etti. Mağdurlara ulaşamayan firma mağdurların ailelerini aramaya başladı. Binlerce mağdur Tüketici Konfederasyonu’ndan yardım istedi.

KADINA DAİR – 19.02.2024 – İŞYERİNDE KADINA UYGULANAN MOBBİNG

@tukonfed Kadın ve Aile Komisyonunca hazırlanan moderatörlüğünü Berna Deveci‘nin yaptığı #kadınadair programında bu hafta “İşyerinde kadına uygulanan Mobbing” ele alındı. Programın bu haftaki konukları Emekçi Kadınlar Derneği Başkanı Suna Ülger ve Tükonfed Hukuk Komisyonu üyesi Av. Aybüke Merve Güneş.

TÜKONFED BANKACILIK KOMİSYONU BAŞKANI HÜSEYİN ÖLMEZ, “BU HAFTA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK UYGULAMAYLA FİRMALAR DAHA AZ KOMİSYON ÖDEYECEK”

Kamu bankalarının kredi kartı komisyon oranlarını düşürmesi, işletmelere rahat nefes aldıracak. Kararın tüketicilerin de lehine olduğunu belirten TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez, “Bu hafta yürürlüğe girecek uygulamayla firmalar daha az komisyon ödeyecek” dedi. Kamu bankaları tarafından geçtiğimiz günlerde kredi kartı komisyon oranlarıyla ilgili olarak yeni bir karar alındı. Üç kamu bankası, kart komisyon oranlarında indirime gitti. Buna göre banka ve kredi kartı komisyon oranı yüzde 3,56’dan yüzde 2,39’a düşürüldü.

TÜKONFED BAŞKANI AĞAOĞLU “ÖZEL OKUL TAZMİNATLA KARŞI KARŞIYA KALABİLİR. BU EMSAL BİR DAVADIR.”

 Özel okul “sosyal etkinlik” adı altında ödeme istedi. Avukat baba ikiz çocuklarının okuluna dava açtı kazandı. Okul yönetimi şimdi de çocukları derse almıyor. Konuyu Tv100 kanalına değerlendirien Tükonfed Başkanı Aydın Ağaoğlu “Özel okul tazminatla karşı karşıya kalabilir. Bu emsal bir davadır.” açıklamalarında bulundu.

BANKA SORUNLARI – 21.02.2024 – TÜKETİCİ FİNANSMANINDA FAİZ VE HAKSIZ UYGULAMALAR

@tukonfed Bankacılık Komisyonunca hazırlanan Banka Sorunları Programında “Tüketici Finansmanında Faiz ve Haksız Uygulamalar” ele alındı.

TÜKETİCİ MASASI – 21.02.2024-AHMET TURAN ÇETİNDERE – APARTMAN SİTE AİDATLARI

Okan Aslan’la Tüketici Masası bölünmesi bu hafta Tüketici Konfederasyonu bileşenlerinden Apartman Site Yöneticileri ve Sakinleri Derneği (ASİYED) Başkan Yardımcısı Ahmet Turan Çetindere konuk oldu.

-Kiralarla Yarışan Aidatlar, Kat Maliklerinin hakları
-Kiralarla yarışan aidat kavramı son zamanlarda var. Nedir bu?
-Aidatlar neden düşmüyor?
-Kat malikleri, kiracılar aidatları nasıl düşürebilirler?
-Kiralar ve aidatlar nasıl düşer? Hangi önlemler alınmalı?
-Yönetici nasıl seçilir? Yöneticilerin görev ve sorumlulukları neler?
-Mafyalaşan yönetimler bir sorun haline geldi. Neler yapılmalı?
-Kat malikleri yönetime mecbur mu? Hangi hakları var?

NURTEN SIRMA: TÜRKİYE’DE GIDA FİYATLARI YÜKSELİNCE TAKLİT VE TAĞŞİŞTE DE CİDDİ BİR ARTIŞ YAŞANDI

Ekonomideki kötü gidişat Türkiye’de gıda kalitesini de düşürdü. Artan maliyetlere karşı önlem alan birçok gıda üreticisi firma ya ürünlerin gramajını düşürdü ya da kaliteyi düşürdü. Tüketici Konfederasyonu Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Gıda Mühendisi Nurten Sırma, “Türkiye’de gıda fiyatları yükselince taklit ve tağşişte de ciddi bir artış yaşandı. Vatandaş temel tüketim maddelerini almak zorunda ancak yüksek fiyatlar nedeniyle başka arayışlara giriyor. Bu da vatandaşın güvenilir olmayan yollara gitmesine neden oluyor” dedi.

AMAN DİKKAT! TRAFİKTE HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR: HATALI TUTANAKLAR GEÇERSİZ SAYILIYOR. TÜKONFED SİGORTA KOMİSYON BAŞKANI TURUSAN BAĞCI MİLLİYETTE AÇIKLIYOR

Hangi durumlarda kaza tespit tutanağı geçersiz sayılıyor? Tüketici Konfederasyonu Sigorta Komisyonu Başkanı Turusan Bağcı, ortalama bir hususi otomobil için güncel trafik sigortası tutarlarını açıkladı. Turusan Bağcı’nın, milliyet.com.tr’ye yaptığı açıklamalar şu şekilde: “Kaza tespit tutanağı öncelikli olarak uzun saatler boyunca polis bekleyerek trafiği tıkama gibi, trafiğin artmasına neden olan uygulamaları ciddi bir şekilde azaltıyor. Hızlı bir şekilde işlemler yapılıp trafiğin açılması ve insanların yoluna devam etmesine yardımcı olan gelişmiş bir uygulamadır.”

AYDIN AĞAOĞLU RAMAZAN AYI ÖNCESİNDE TEMEL GIDA ÜRÜNLERİNDE GÖRÜLEN ZAMLARI ANLATTI

Ömer Demir,ve Tukonfed Başkanı Aydın Ağaoğlu iTV100 Ana Haberlerde Yaklaşan Ramazan ayı öncesinde temel gıda ürünlerinde fahiş fiyat artışlarına dikkat çekerek “fiyatlandırma sistemi çökmüş ticari ahlak kalmamıştır” dedi.

YANILTICI ETİKETE RAFTA YER YOK

TÜKONFED Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Nurten Sırma Hürriyet Gazetesinin duayen yazarlarından Fulya Soybaş’ın kaleme aldığı “Yanıltıcı etikete rafta yer yok” hakkında değerlendirmelerde bulundu. Buna göre;

“Farkındalığı yüksek bir gazeteci ve bir anne olarak sizin bile ‘düşünmeden’ sepete attığınız bu ürünlerin içinde ne olduğu ya da olmadığını vatandaş nereden bilecek?” diye soruyor Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Gıda Denetim Uzmanı ve Gıda Mühendisi Nurten Sırma ve ekliyor: “Bilemez.” Şöyle devam ediyor: “Örnek vereyim. Tereyağı süt yağından yapılır, hayvansal bir gıdadır. Margarinse yüksek teknoloji ile yapılan bitkisel bir ürün. Hayvansal gıda ile alakası yok! E, sen şimdi margarinin üzerine bir inek, bir de akan süt fotoğrafı koy, sonra da yaz üzerine ‘Köy tereyağı tadında.’ Yani bu tüketiciyi açıkça aldatmaktırOyundur! Tüketici tereyağı aldığını sanıyor ama aslında o bir margarin. Bazı tüketiciler bunun bir etiket oyunu olduğunu bilir ve bilerek; bazen nefsini köreltmek bazen de ekonomik kaygı ile, bu ürünleri alır. Ancak herkesin bu gerçeği bilmesini bekleyemeyiz. Dolayısıyla tüm bu yanıltıcı ifadeler ve görseller bundan böyle ambalaj ve etiketlerden kaldırılacak. Market rafları içinde meyve olmayan meyve suyu ve sütler ve hatta yoğurt, kefir, kek, kurabiye, gofret ile dolu. Ve bu ürünler içinde gerçekten meyve olanlara göre daha çok satılıyor. Sağlığımıza da cebimize de yazık değil mi?”

Fulya Soybaş’ın Yazısı

 Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. Melis YUMUŞAK

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*