Tüketici Bülteni – 6

TÜKETİCİ BÜLTENİ

Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bileşeni Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.

TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA 

DAMACANA SU FİYATLARI

Her eve giriyor ama cep yakıyor! Damacana su fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. 35-40 TL’nin altında damacana su bulmak neredeyse imkansız hale gelirken fiyatların 55 TL’leri aştığı bile belirtiliyor.

Temel ihtiyaç maddesi olan damacana suya enflasyonun 2 katından fazla zam gelirken bu zammı plastik gideriyle açıklayanlar olduğu kadar bunun gerekçe olamayacağını çünkü birçok kalemde gerileme olduğunu söyleyenler de var. TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu Edirne tava ciğerini örnek göstererek damacana su fiyatlarına da tavan sınır getirilmesi gerektiğini belirtti

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği Başkanı Hüseyin Karamehmetoğlu artışın sebebini plastik gideriyle açıkladı.

TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu ise “SUDER Başkanı maliyetlerin içindeki suyun payının yüzde 3-5 olduğunu, esas maliyet unsurunun ambalaj olduğunu, nakliye olduğunu, etiket-kapak olduğunu söylerken burada bunu gerekçe olarak ileri süremez. Ancak bahsedilen kalemlerdeki artış suya yapılan zammın çok altında. Hatta bazı kalemlerde gerileme bile var. Ağaoğlu, “6 aydır dolardaki artış sadece yüzde 5. Petrol fiyatları ve petrol türevi olan plastik hammadde fiyatlarında gerileme yüzde 40. Mazot fiyatları da yüzde 30 civarında geri geldi. Bu artışın hiçbir makul gerekçesi yok. Markalaşmış su firmaları aralarında zam yarışı yapıyor” ifadelerini kullandı.  

ZİNCİR MARKETLER PAZAR GÜNÜ KAPATILIYOR MU?

Küçük Esnafı korumak ve kollamak masrafıyla kamuoyunda Zincir Marketlerin söz konusu, konuyla ilgili TÜKONFED Başkanı Aydın Ağaoğlu bir açıklama yaptı. Ağaoğlu; ”Küçük esnafın korunup kollanması açısından zincir marketlerin Pazar günleri kapatılması yerinde olacak bir uygulamadır” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Perakende Komitesi Başkanı Yavuz Altun, Pazar günleri zincir marketler kapalı kalsın, bakkallar açık kalsın önergesinde bulundu.

240 BİNE YAKIN STAJ MAĞDURU VAR

Bu kez gözler emeklilikte ‘staja’ takılanlarda.

Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu: “Sonuna kadar mağdurun, ‘Ben mağdurum’ diyenin yanındayız ama şunu da göz ardı etmemek lazım; ‘18 yaşın altı sigortalılık diye bir kavram yok.’ Yatırılan prim, ki zaten devlet kendi yatırıyor o primi, yaşlılık değil iş kazası, meslek hastalığı için. Staj başlangıç tarihi, sigorta giriş başlangıç tarihi olarak değerlendirilmeli, prim hesabına katılmamalıdır. Emeklilikte staj ya da çıraklık mağduru olduğunu söyleyen arkadaşlar stajyer doktor-avukatlık yapanları örnek gösteriyorlar. Bu yanlış bir karşılaştırma. Zira, doktorluk-avukatlık stajı için üniversite kazanmak lazım, bu da zaten 18 yaş üstündesin demek. Elbette ki devlet yurttaşları için vardır, yurttaşlar arasında da ayrım yapmaz, yapmamalıdır ancak buradaki durum da iyi analiz edilmelidir.”

 130 LİRAYDI, 245 TL’YE KADAR ÇIKTI!

Kırmızı et fiyatları için Et ve Süt Kurumu’na piyasayı düzenleme ve dengeleme amacıyla yetki verildi. Et ve Süt Kurumu, kırmızı ette arz güvenliğinin sağlanması ve fiyat istikrarı hususunda gerekli tedbirleri almak için harekete geçti.

Et fiyatlarındaki yaşanan zamma dikkat çeken Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu; “Karkas et fiyatlarında son zamanlarda ciddi artışlar oldu. 1 kg kıyma fiyatı 225 lira 1 kg kuşbaşının fiyatı 245 TL’ye çıktı. Bu daha altı ay önce 125-130 lira bandındaydı. Kasaplar fiyat etiketi koyamaz hale geldiklerini ifade ediyorlar. Her hafta müşteriye yeni fiyatı izah etmekte zorlanıyorlar. Kırmızı et çocukların gelişiminde en önemli faktör olan aminoasitleri barındıran değerli bir besindir. Bu nedenle kırmızı et üretiminin ve tüketiminin sürdürülebilir olması için kamu otoritesinin gereken tedbirleri alması, üretimin artırılması, fiyatların makul noktaya çekilmesine gayret edilmesi gerekmektedir. Yaklaşık 6 aydır dolardaki artış yüzde 5 olmasına karşılık akaryakıt ürünlerinde ve ambalaj malzemelerindeki ucuzlama perakende fiyatlara yansımamakta tam tersine et başta olmak üzere temel gıda ürünlerine zam furyası sürdürülmektedir. Et ve Süt Kurumu’nun daha aktif rol oynaması ve piyasada denge unsuru olması gerekmektedir. Kamu kurumu olarak piyasada önemli bir aktördür. Spekülatif et fiyatlarını önlemek için karkas etlerin hangi fiyattan ve hangi kanalda tüketicilere ulaştırılmasının izlenmesinde fayda vardır. Stokçuların deposuna mı gidiyor, yoksa kasapların dolaplarına gidip tüketiciye mi sunuluyor? Onu da izlemek gerekir. İthalat geçici bir çözümdür, hayvancılığın geliştirilmesi lazım, spekülatif hareketlere engel olunmalıydı. Üretimin artırılması, spekülatif hareketlere de sıkı denetimle fırsat verilmemesi gerekir. Bazıları kırmızı eti piyasaya sürmeyerek soğuk depolarında bekletiyorlar talep artsın ve fiyat yükselsin diye bekletiyorlar.”

 Tüketici Başvuru Merkezi

Hazırlayan: Av. İbrahim GÜLLÜ

Kaynak: https://www.ilerigazetem.com/yazarlar/ibrahim-gullu/tuketici-bulteni/5211/

0 Paylaşımlar