TÜKONFED’den Bankalara Çağrı ve Taleplerimiz

BASIN AÇIKLAMASI   

TÜKONFED

Bankacılık Komisyonu’ndan..

BANKALARA ÇAĞRIMIZDIR

6 Şubat’ta meydana gelen Deprem, tüm yapılar gibi Banka Şubeleri ve alt yapılarını da olumsuz etkilemiştir.

Ülkemizdeki Banka teknolojisi nedeniyle hiçbir vatandaşımızın, bankalardaki hak ve menfaat kaybı olmayacaktır.

Ancak, bankalarımız bilgisayarlarında program doğrultusunda, 6 Şubat’tan bu yana, Deprem bölgesinde hiçbir şey olmamış gibi, her türlü otomatik ödemeleri, kredi taksiti ödemelerini, faizli ek hesapları da kullanarak tahsil etmeye devam etmektedirler. Tahsil edilemeyen kredi taksitlerini ödemeye mevduat hesapları müsait olmayan vatandaşın kredi taksitlerini de “gecikmeye” almakta, geciken bölüm için “temerrüt faizi” tahakkuk ettirmekte, 3. taksit ödeyemeyenleri ise “kanuni takibe atmaktadırlar.

Üzülerek belirtelim ki; bu kredi borçluların önemli kısmını ya kaybettik, yada canlı olsalar da, depremin yıkımı nedeniyle her şeyini yitirmiştir.

Bankaların, normal işlemler için kullandıkları, bilgisayar programları üzerinde yapacakları yeni düzenleme ile bu sorun çözülebilir; ancak bu kez de bankalar yasal yaptırımla karşılaşabilir.

Çözüm bekleyen sorunu somut bir olayla anlatacak olursak; deprem nedeniyle kredili konutu yıkılmış ve yitirdiğimiz bir vatandaşın durumunda; konutun yıkılması ile DASK güvencesi devreye girer, vatandaşın yitirilmesi ile yaşam sigortası ve kaza sigortası devreye girer, bu durumda Yargıtay’ın açık ilamları gereği; bankanın alacağını tahsil etmek için muhatabı Sigorta kuruluşlarıdır. Ancak, bankanın programı depremi yok saydığından, vatandaşın mevduat hesabından taksitlerini tahsil etmesi hatta ek hesaptan tahsil ederek faiz tahakkuk ettirmesi yasal ve hukuki değildir.

Bu nedenlerle, her türlü Banka alacakları için; Deprem Bölgesinde ilan edilen olağanüstü hale dayanılarak, “Mücbir Sebep” ilan edilerek SGK ve Maliye Bakanlığı uygulamalarında olduğu gibi aşağıdaki önerdiğimiz hususlar uygulanmalıdır.

BDDK, Bankalar Birliği ve Bankalara Çağrı ve Taleplerimiz

  1. Her türlü Banka kredi anapara borcu; faizsiz olarak 6 ay ertelenmeli; bu taksit ve ödemeler, son taksitten sonra ve son taksitle birlikte başlayacak faizlerle tahsil edilmelidir.
  2. Kanuni takipte bulunan veya bankaların idari takibinde bulunan alacaklar için 6. Şubat’tan itibaren normal ve temerrüt faizi uygulanmamalıdır.
  3. Cumhurbaşkanı tarafından ödeneceği söylenen 15.000 ₺ ile ilgili olarak, haciz edilemeyeceği, hak sahibinin bilgi ve iradesi dışında borç ve taksit ödemelerinde kullanılamayacağı, hak sahibinin eski verdiği eski talimatların bu ödeme için geçersiz olduğu kurala bağlanmalıdır.
  4. Deprem bölgesinde temassız kartlardaki temassız (şifresiz) ödeme özelliği kart sahibi tarafından aktif edilinceye kadar iptal edilmelidir.

Yukarıdaki önerilerimiz de mücbir sebep ilan edilmezse önümüzdeki dönem; Banka ve mağdur vatandaşlarımız için, karmaşık hukuki çekişmelere neden olacaktır.

Hüseyin ÖLMEZ

TÜKONFED

Bankacılık Komisyonu Başkanı

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*