Yetkili Servis dışında yapılan periyodik bakımlar Garanti’yi bozar mı? 

Garanti Kapsamındaki araçlarda, Yetkili Servis dışında yapılan periyodik bakımlar Garanti’yi bozar mı? 

Tüketicinin, araç sahiplerinin kafasını en çok karıştıran ana soruların başında gelen bu ve buna benzer türev cevap arayan sorular için ana kaynak bakım maliyetlerinin yüksekliği…

Ekonomik olarak bütçesini düşünen araç sahiplerinin çelişki içerisinde kararsız kaldığı bu durum aslında Yetkili Servisler ile serbest piyasada hizmet veren Genel Servisler arasındaki maliyet farkı. Bakım ücretlerinin kıyaslanması ardından tüketicinin gözünü korkutan Aracım Garanti Dışı Kalırsa endişesi.

01.01.2007 tarihinde yürürlüğe giren 2005/4 Motorlu Taşıtlar Sektöründeki Dikey Anlaşmalar ve Uyumlu Eylemlere İlişkin Grup Muafiyeti Tebliği, otomobil distribütörlüğü ve yetkili servis anlaşmaları alanında hukuki çerçeveyi oluşturmaktadır. Yasa; otomobil sahiplerinin otomobillerini istedikleri yerde hizmet almayı ve rekabete tabi fiyatlarla bakım ve onarım yaptırma hakkını korumayı amaçlamaktadır.

Blok Muafiyet Kanununun içeriği şudur; “Hizmet yeterlilik belgesi TSE 12047 veya bir markanın oto servisliği sözleşmesi olan özel bir servise periyodik bakım veya yağ değişim işlemi yaptırdığınız zaman yetkili serviste yapılmış gibi aracın garantisi bozulmayacaktır. Bu kanuna göre Garanti kapsamındaki aracın periyodik olan kilometre veya tarih-zaman bazlı bakımları üretici otomobil firmasının yetkili servislerinde yaptırılmasa da garanti bozulmamaktadır.

Ancak şu noktaya dikkat edilmesi gerekir ki; periyodik bakımlar Yetkili Servisler dışında yaptırıldığı zaman bakım ve onarımlarda işçilik hatası veya değişen ürünlerde orijinal olmayan parçadan kaynaklı problem olursa, bu işlemlere bağlı yaşanabilecek arızalardan dolayı araç garantisi bozulmaktadır.

Buradan hareketle, araç sahiplerinin ellerinde bulunan araç garanti, bakım ve kullanım kitapçıklarında açıkça belirtilen, üreticinin tavsiye ettiği bakım aralığındaki yedek parçaların markaları, referans numaraları, motor yağı tipi gibi parçaların spesifik özelliklerinin taşıyan piyasadan temin edilebilen orijinal nitelikli yedek parçaların fatura karşılığı satın alınmasına dikkat edilmelidir.

Ülkemizde TSE belgesine sahip Genel Servis istasyonlarında tüm bu bakımlara istinaden değiştirilen parçalar ve gerçekleştirilen işçilik uygulamaları faturalandırıldığından bu sorunda tüketici açısından büyük oranda ortadan kalkmaktadır. Merdiven altı tabir edilen işletmeler yerine kalite standartları TSE tarafından sürekli denetlenen servis merkezlerinde yetkili servislere nazaran daha ekonomik maliyetlerle araçların işletme maliyetleri düşürülebilmektedir. Böylelikle 0-5 yaş aralığında uygulanan üretici garantisinin devamlılığı sağlanabilmektedir.

Tüketicinin, yetkili servis dışında yaptırmış olduğu bu işlemleri için almış olduğu parça ve işçilik kalemlerini içeren faturaları muhafazası ve gerektiği durumlarda üretici-distribitör yetkili servis ağında oluşacak garanti başvuru taleplerinde ibraz etmeleri gerekmektedir.

Özetle, 0-5 yaş arası araç sahiplerinin araçlarının periyodik bakımlarını “TSE 12047” Hizmet Belgesine sahip özel servislerde fatura ve iş emri karşılığında yaptırmaları durumunda araçlarının garantisi bozulmayacaktır.

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*