Kuver ücreti yasal mı?

Kuver ücreti yasal mı?

Lokantalarda yemek yiyen tüketicilere hesap pusulasında yansıtılan yeni bir ücret kalemi icat edildi. Adı Kuver. Nedir kuver ücreti?

Şöyle bir düşündüğümüzde hepimizin gözünün önüne gelecektir. İşte biraz zeytinyağı, biraz tulum peyniri, biraz tereyağı, biraz kızarmış ekmek, birkaç zeytin gibi veya salata gibi ürünler talep etmeden tüketicinin sofrasına getirilirdi. Hesap öderken bu faturaya yansıtılmazdı, ikram olarak işletmenin müşterisine jesti olarak kabul edilirdi. Bazı lüks lokantalar ve restoranlar bu tür uygulamayı yaparlardı.

Son zamanlarda ise fiyat listesinin altına kuver diye bir kalem ekliyorlar. Bazen 70 lira, bazen 150 lira gibi fiyatını önceden kestiremeyeceğimiz ücretle karşı karşıya kalıyoruz.

Peki Kuver ücreti yasal mıdır? Tüketici ödemek zorunda mıdır?

Tüketici kuverdeki ürünleri sipariş etmişse yani kuver denilen o mini menünün içinde bulunanları sipariş etmişse elbette ki yese de yemese de bedenini ödemek zorunda. Ancak sipariş etmediği halde sofrasına konan, gelen o ürünü yese, tüketse dahi ödemek zorunda değildir.

Bunu neye dayanarak söylüyoruz. Sorunun cevabı Tüketici Kanunumuzda.

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 6 maddesinin 3 fıkrasında;

(3) Ticari veya mesleki amaçlarla hareket edenler; aksine bir teamül, ticari örf veya adet ya da haklı bir sebep yoksa; bir mal veya hizmetin satışını o mal veya hizmetin, kendisi tarafından belirlenen miktar, sayı, ebat gibi koşullara ya da başka bir mal veya hizmetin satın alınması şartına bağlayamaz.

Tüketici Kanununun 6 maddesi açık ve net olarak; bir ürün veya hizmet sunulduğunda, bunun yanına başka bir ürün ya da hizmet satın alma getirilmesini yasaklamıştır

Ayrıca bir sonraki ‘Sipariş edilmeyen mal veya hizmetler’i düzenleyen 7 nci maddeye baktığımızda;

MADDE 7 – (1) Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hâllerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur.

(2) Bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.

Bu madde de diyor ki; sipariş edilmeyen ürünlerle ilgili tüketicinin herhangi bir sorumluluğu yoktur. Ondan bir bedel talep edilemez. Hatta o siparişi etmediği ürünü tüketse dahi bundan herhangi bir hak iddia etmek mümkün değildir. Tüketicinin önüne konulan kuvere karşı sessiz kalması o ürünü ya da hizmeti kabul anlamına da gelmemektedir. Kısaca, tüketiciden sipariş edilmeyen bir ürün veya hizmet için bedel talep edilemez.

Burada şu soru akla gelmektedir. Peki tüketici bunu toplum içinde yada misafiri yanında tartışmak istememesi veya böyle bir hakkı olduğunu bilmeden ödemek durumunda kalırsa hakkını nasıl alacaktır?

Kuver ücreti ile karşılaşan tüketici bunu sipariş etmediyse itirazını bildirsin. İsterse elindeki fatura, fiş ile internet üzerinden kolaylıkla tüketici hakem heyetine başvurarak, ödediği kuver bedelinin kendisine iadesine karar verilmesini talep edebilir. Tüketicinin hakem heyetlerinin kararları mahkeme kararı hükmündedir. Tüketiciler açısından da hiçbir masraf yükümlülüğü altında girmek gerekmemektedir çünkü ücretsizdir.

Av. İbrahim Güllü

TÜKONFED Başkan Vekili 

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*