Güvensiz Ürünler

Güvensiz Ürünler

Tüketicinin korunması kavramı, tüketicilerin ekonomik menfaatlerinin korunmasının yanı sıra sağlık ve güvenliklerinin korunmasını da içermektedir. Bu noktada günlük hayatımızda almış olduğumuz ürünlerin güvenilir olması önem arz etmektedir.

Gün geçmiyor ki çevremizde günlük hayatımızda kullanmış olduğumuz ürünlerle ilgili olarak şikayet ve olumsuz haberlerle karşılaşmayalım. Maalesef bu sorun toplumumuzun kanayan bir yarası.

Bakanlığın piyasa gözetimi faaliyetleri ile denetim mekanizması oluşturulmuş olsa da asıl sorumluluk tüketicimizdedir. Tüketicimizin duyarlılığı olmadığı müddetçe yapılacak denetim faaliyetleri yetersiz kalacak ve istenilen seviyeye ulaşamayacaktır.

Piyasaya arz edilecek her ürünün, insan sağlığı, can ve mal güvenliği, hayvan ve bitki yaşam ve sağlığı, çevre ve tüketicinin korunması açısından asgari güvenlik şartlarını sağlaması gerekmektedir.

Basında çıkan habere göre; Ticaret Bakanlığı tarafından güvensiz ürün sayıları açıkladı. Açıklanan rakamlara göre güvensiz ürün sayısı 2017 yılında 6 bin 620 iken 2018 yılının ilk sekiz ayında 45 bin 824’e çıktı. Rakamlar ürkütücü boyutlarda.

Bu konuda tüketici olarak göstereceğimiz duyarlılık ile daha sağlıklı bir toplumda yaşamamız mümkün olacaktır. Bu hem kendimiz hem de toplumuz adına sorumluluğumuzdur. Bu yazının kaleme alındığı sırada sosyal medyada bir market zincirinden alınan et diye alınan paketli ürünün aslında boyalı bir madde olduğu patladı. Bu olay ne kadar hayati bir konu olduğunu bir kez daha ortaya koydu.

Bakanlığın denetimleri sonucu güvensiz ürün olduğu tespit edilen ürünler piyasadan toplatılmakta ve ilgililere idari para cezası uygulanmaktadır. Ayrıca Ulusal TV ve gazetelerde yayımlanan ilanlar ve Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi (GÜBİS) isimli platformda yayınlanmakta. Teknik altyapısını Ticaret Bakanlığının yürüttüğü GÜBİS sisteminde, ülkemizde piyasa gözetimi ve denetimi faaliyeti gerçekleştiren yetkili kuruluşlar tarafından güvensizliği tespit edilen ürünlerin ilan edildiği bir platform. Bu platformda yer alan bildirimler, yetkili kuruluşlar tarafından söz konusu sisteme girilen bilgilerden oluşmaktadır.

Tüketici olarak duyarlılığımız ön planda tutarken ürünleri alırken ve kullanırken dikkatli olmalıyız. Her ürünün ambalajı dikkatle incelenmelidir. Ambalajları üzerinde yer alan uyarılar dikkatle okunmalı, kullanım talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir. Güvensiz olduğu bilinen ürünler hakkında ise hemen Alo 174 Gıda Hattı yada Alo 175 Tüketici Hattı aranmalıdır.

 

KAYNAK: GÜLLÜ HUKUK OFİSİ – https://avibrahimgullu.com/guvensiz-urunler/

0 Paylaşımlar

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*