TÜKETİCİ BÜLTENİ
Tüketici hak ihlalleri ile mücadele eden Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED)’na bağlı Tüketici Başvuru Merkezi’nce (TBM) tüketici konusunda gelişmeleri sizler için Tüketici Bülteninde derledik.
TÜKETİCİ GÜNDEMİNDE GEÇEN HAFTA
AKSOY UYARDI: DİKKAT! BOMBA GİBİ PATLAYABİLİR
TÜKONFED Bilişim Komisyonu Üyesi Alpaslan Aksoy TV100 de “son zamanlarda patlayan telefonlardaki şarj ve bataryalar ile tüketicinin yapması gerekenler” hakkında açıklamalarda bulundu.
AĞAOĞLU: ZİNCİR MARKETLERLE İLGİLİ BİRTAKIM TEDBİR ALINACAKSA FİYAT İSTİKRARINA KATKI SAĞLAYACAK BİRTAKIM DÜZENLEMELER OLMALI
Tükonfed Başkanı Aydın Ağaoğlu TV 100 de değerlendirdi: Marketler kapanırsa oranın personeli ailesiyle, çocuklarıyla birlikte olabilir. Küçük esnafı koruyalım. Tüketici olarak fedakarlığa razıyız. Ben çoğu kişiye sordum “Kapansınlar ne yapayım, cumartesi gününden almaya çalışırım. Almazsam acil ihtiyaç için komşudan ödünç isterim” dedi. 251 bin bakkalın 150 bini zaten kapanmış. Zincir marketlerle ilgili birtakım tedbir alınacaksa fiyat istikrarına katkı sağlayacak birtakım düzenlemeler olmalı.
FON DOLANDIRICILIĞI
Kanal V Ekranlarında Salı günleri yayınlanan Tüketici Gündemi Programında bu hafta “Fon dolandırıcılığı” ele alındı. Moderatörlüğünü Av. Buse DURAN‘in yaptığı programın konukları TÜKONFED Genel Sekreteri Semih TÖMEN, TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin ÖLMEZ ile Tüketiciler Birliği Derneği Antalya Şube Başkanı Neşet GÜNDÜZ katıldı.
TÜKONFED Beyin Fırtınası Komisyonu Başkanı Eran TAPAN programa Skype bağlantısı ile katkı sağladı.
SARAÇLI FON DOLANDIRICILIĞINI DEĞERLENDİRDİ
TÜKONFED Hukuk Komisyonu Üyesi Dr. R. Mücahit Saraçlı “Fon Sistemi Dolandırıcılığı” hakkında Kanal 7’ye değerlendirmelerde bulundu.
KASIM İNDİRİMİ GERÇEKTEN VAR MI?
Tüketici Konfederasyona Başkanı Aydın Ağaoğlu, Kasım Ayı yalancı indirimlerini ve tüketicilerin yapmaları gerekenleri anlattı. Tüketici Konfederasyonu Başkanı Aydın Ağaoğlu uyardı: Fişinizi mutlaka saklayın. Firma ürüne son 30 gün içindeki en düşük fiyat üzerinden indirim yapmak zorunda.
GIDA VE ZEYTİNYAĞINDAKİ HİLELER
Tüketici Konfederasyonu Sürdürülebilir Üretim ve Tüketim Komisyonu Başkanı Nurten Sırma @sputnik_TR de @okanaslancom tarafından hazırlanıp sunulan Gün Ortası programında “Gıdalar ve Zeytinyağında yapılan hileleri” değerlendirdi.
Nurten Sırma: “Bir gıdanın fiyatı yüksekse, fırsat kollayan merdiven altı üreticiler bu ürünlerde sahtecilik yoluna gidiyorlar. Örneğin zeytinyağı, kırmızı et, bal, deniz mahsulleri…”
AMAZON’A REKABETİ KISITLIYOR SUÇLAMASI
AB Komisyonundan yapılan açıklamada, ABD merkezli Amazon’un iRobot’u satın almasını değerlendirmek üzere başlatılan rekabet soruşturmasında şirkete yöneltilen suçlamaları içeren resmi itiraz beyanının gönderildiği belirtildi. Açıklamada, “AB Komisyonu, iRobot şirketinin satışının robot elektrikli süpürge pazarındaki rekabeti kısıtlayabileceği yönündeki ön görüşünü Amazon’a bildirdi.” ifadesi kullanıldı. Amazon’un perakendecilere robot süpürgeler de dahil çeşitli ürünlerin reklamını yapmalarına ve satmalarına imkan tanıyan çevrim içi bir pazar yeri sunduğu anımsatılan açıklamada, Amazon’un aynı zamanda çevrim içi pazarda robot süpürgeler için bir perakendeci olarak faaliyet gösterdiği kaydedildi.
19 TEŞEBBÜS HAKKINDA REKABET SORUŞTURMASI AÇILDI
Rekabet Kurumunun internet sitesinde yer alan duyuruya göre, ilaç sektöründe ve diğer bazı sektörlerde faaliyet gösteren teşebbüsler tarafından Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un ihlal edilip edilmediğinin tespiti amacıyla soruşturma açıldı. Soruşturma açılmasına karar verilen şirketler şunlar: “AbbVie Tıbbi İlaçlar Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Abdi İbrahim İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, AstraZeneca İlaç Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, BASF Türk Kimya Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Bausch & Lomb Sağlık ve Optik Ürünleri Ticaret Anonim Şirketi, Bayer Türk Kimya Sanayii Limited Şirketi, GlaxoSmithKline İlaçları Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, İlko İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Johnson and Johnson Sıhhi Malzeme Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi, Liba Laboratuarları Anonim Şirketi, Menarini Sağlık ve İlaç Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Merck İlaç Ecza ve Kimya Ticaret Anonim Şirketi, Merck Sharp Dohme İlaçları Limited Şirketi, Michael Page International Nem İstihdam Danışmanlığı Limited Şirketi, Panasonic Elektronik Satış Anonim Şirketi, Pfizer PFE İlaçları Anonim Şirketi, Sanof İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, SIFI İlaç Anonim Şirketi ve World Medicine İlaç Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi.”
KÖSE: INSTAGRAM’DAKİ BU TUZAĞA DİKKAT!
Tüketici Hakları Derneği Bilecik Şube Başkanı Şerife Köse, dolandırıcıların, sosyal medyada “telefon kazandınız” şeklinde reklamlar yayınlayarak, vatandaşları tuzağa düşürdüklerini söyledi.
BANKALAR %50’YE YAKIN KAR ETTİ
TÜKONFED Bankacılık Komisyonu Başkanı Hüseyin Ölmez: Bankalar %50’ye Yakın Kar Etti.
Ölmez, @agrotvturkey Tv AGRO Ekonomi programında Pervin Karakullukçu’ya değerlendirmelerde bulundu.
GÜLLÜ: KARGO DOLANDIRICILIĞI KONUSUNDA UYARIDA BULUNDU
TÜKONFED Tüketici Konfederasyonu Başkan Vekili Av. İbrahim Güllü @avibrahimgullu Kargo dolandırıcılığını Haber Global’den Sibel Gülersöyler‘e değerlendirdi.
Güllü: Tüketici bu tür durumla karşılaştığında kendilerinden haksız bir para talep edildiğini ve bunun bir dolandırıcılık eylemi olduğunu bilmeli ve hiçbir şekilde ödeme yapmamalıdır.
ADİSYONA YANSITILAN ‘SERVİS ÜCRETİ’ YASAL MI?
Aydın Ağaoğlu adisyona yansıtılan servis ücreti hakkında açıklamalar yaptı: Restoran veya kafelerde bir şeyler yedikten sonra hesap özetinizi kontrol ediyor musunuz? Ediyorsanız ‘kuver’ veya ‘servis ücreti’ adı altında ekstra bir miktar daha ödenmesi gerektiğini çoktan fark etmiştir. Aslında bu yeni bir şey değil, alışık olduğumuz bahşişin aynısı. Tabii burada önemli bir fark var, bahşişi kendin seçiyor ve isteğe bağlı veriyorken kuver konusunda durum biraz daha farklı. Zaten tartışmalara konu olmasının sebebi de bu; zorunlu tutulması. Peki bu ücreti ödemek zorunda mıyız? Bu konuda restoranlara yaptırım uygulanıyor mu?
Müşterinin talep edip tükettiği her şeyi ödemesi gerektiğini vurgulayan Aydın Ağaoğlu, “Ancak bazı restoranlar zeytin, ezme, salata gibi ikramları masaya tüketicinin talebi olmaksızın getiriyor ve hesap öderken de kuver ücret kaleminde fiyatlandırılıyor. Oysa Tüketici Kanununun 7. maddesinde sipariş edilmeyen ürün ve hizmetleri tüketicinin kullanması ya da tüketmesi durumunda bile yükümlü olmayacağı açıkça ifade edilmiştir. Dolayısıyla talep etmeyen müşteriye kuver sunulması halinde müşteri bunu tüketmek veya bedelini ödemek mecburiyetinde değildir. Hatta kuver adıyla sunulan ürünleri tüketmiş olsa dahi bedelini ödeme yükümlülüğü de yoktur” açıklamalarında bulundu. Yukarıda bahsedilen 7. madde ise şu şekilde: Sipariş edilmeyen malların gönderilmesi ya da hizmetlerin sunulması durumunda, tüketiciye karşı herhangi bir hak ileri sürülemez. Bu hallerde, tüketicinin sessiz kalması ya da mal veya hizmeti kullanmış olması, sözleşmenin kurulmasına yönelik kabul beyanı olarak yorumlanamaz. Tüketicinin malı geri göndermek veya muhafaza etmek gibi bir yükümlülüğü yoktur. Bir mal veya hizmetin sipariş edildiğini iddia eden bu iddiasını ispatla yükümlüdür.
Tüketici Başvuru Merkezi